MENU

Cyklovýlety

Z LUHAČOVIC NA TAJEMNÝ KLÁŠŤOV

Lázeňské město Luhačovice není třeba představovat. Ale věděli jste, že kousek odsud se nachází jedno z nejtajemnějších míst na Moravě? Tím místem je nejvyšší kopec Vizovických vrchů Klášťov. Cestu zahájíme  uprostřed Luhačovic pod hotelem Palace. Projdeme kolonádou (po písčitých pěšinkách je nutné kolo vést) a na ní se kocháme pohledem na malebné lázeňské domy z dílny architekta Dušana Jurkoviče. Na konci pískových cestiček sedneme do sedel a alejí pojmenovanou po slavném architektovi přijíždíme až k přehradě a kolem ní míříme dál. Napojíme se na hlavní cestu a za chvíli přijíždíme do Dolní Lhoty. Tady odbočíme doprava a příjemným tempem pokračujeme dál. Projíždíme obce Sehradice, Slopné a za chvíli stoupáme do obce Loučka.

Jako na houpačce chvíli sjíždíme a chvíli šlapeme všudypřítomné valašské kopce. Projíždíme Újezdem, Vysokým Polem a Drnovicemi, kde na konci obce odbočíme z hlavní silnice  doleva a hezkou asfaltovou silnicí stoupáme k bývalé pasekářské osadě Ploština.  Zde se nachází Památník Ploština, který je smutným mementem nacistického řádění na konci II. světové války. Smrt tu v plamenech našlo 28 statečných pasekářů. Památník se ale teď nachází v rekonstrukci, přesto stojí za návštěvu, neboť výhledy do okolí jsou odtud přímo fantastické. Jako na dosah ruky odtud máme i ostře tyčící Klášťov. Na rozcestí se vydáme po zelené turistické značce NS Vizovické vrchy do lesa. Konečně jsme opustili létem rozpálený asfalt a teď nás bude doprovázet chládek lesa. Dojedeme až k rozcestí Pod Svéradovem, kde vyvěrá ze země pramen Vláry. Poté začneme stoupat do kopce a držíme se modré turistické značky. Stoupání je sice krátké, ale velmi prudké. Rozhodně není ostudou sesednout z kola. Hurá, a teď jsme konečně na hřebenu Vizovických vrchů.

Ujedeme pár metrů a už nás vítá náš dnešní cíl - Klášťov. Místo je to opravdu magické. Stačí si projít naučný okruh Dr. Kohoutka a ten nás seznámí nejen s významnými archeologickými nálezy a celou historií tohoto tajuplného kopce, ale i četnými pověstmi a lidovými pověrami.

 Po osmi kilometrech naše hřebenovka končí na rozcestí Pod Doubravou. Opouštíme hřeben a sjíždíme zprudka do Loučky, kde se vracíme na silnici, kterou jsme od Luhačovic přijeli.

 

BIFU Luhačovice – servis a půjčovna kol, včetně elektrokol

 

 

 

 

 

2022-02-03
Cyklovýlety

Akční nabídky

Rezervujte zde a ušetřete!

Příjezd
Odjezd
Počet dospělých
Počet dětí