MENU

Leoš Janáček a Luhačovice

Největší moravské lázně Luhačovice pomáhají léčit pacienty s dýchacími potížemi a nemocemi pohybového ústrojí již dvě staletí. Za tu dobu je navštívila i řada hostů zvučných jmen. Svou roli sehrály lázně i v životě skladatele Leoše Janáčka.

Jeden z nejvýznamnější a nejoriginálnějších tvůrců české a světové moderní hudby, umělec drobné postavy a obrovské vitality s bohatou hřívou vlasů a výraznými rysy nejen tváře, ale celé své osobnosti, se narodil v lašském kraji v rodině učitele a varhaníka na Hukvaldech.

Vedle rodných Hukvald byly luhačovické lázně pro Leoše Janáčka nejoblíbenějším místem jeho letní dovolené, oddechu, vyhledávaného klidu i rozptýlení a vytoužené pohody.

Poprvé navštívil Janáček lázně v roce 1886 na pozvání svého strýce Jana Janáčka, faráře ze Vnorov. Od roku 1903 si sem jezdil pravidelně léčit klouby, nosohltan a hlasivky.
Od tohoto roku až do své smrti navštívil Luhačovice celkem 23krát.

Luhačovické pobyty sehrály důležitou roli i v jeho milostném životě. Seznámil se tu s několika ženami, které ho citově zasáhly či umělecky inspirovaly. Pěvkyně Marie Calma Veselá, žena ředitele lázní, se zasloužila o uvedení Její pastorkyně v Národním divadle roku 1916 a tím i o počátek Janáčkova věhlasu.

                                                                        

Luhačovice se mu stávají rovněž inspiračním zdrojem (jedno dějství opery „Osud“ je situováno přímo na zdejší lázeňskou kolonádu, komponuje zde „Glagolskou mši“, „Sonátu pro housle a klavír“ a řadu dalších děl) i místem setkání s význačnými vrstevníky (Jirásek, Hviezdoslav). Zde se také seznamuje se svou velkou životní láskou, paní Kamilou Stösslovou (1917), inspirátorkou jeho vrcholného skladbového období. A právě podle této skladatelově múze jsme pojmenovali apartmán v našem penzionu Sinfonietta.

Své luhačovické návštěvy začíná Janáček jako poměrně málo známý skladatel, uznávaný pouze jako sběratel lidových písní a učitel hudby, končí je jako světově uznávaný génius. V pozdějších letech, už jako uznávaný slavný skladatel, měl možnost procestovat a navštívit řadu atraktivních lázní a přímořských letovisek v zahraničí, ale vždy se vracel do svých vyvolených míst na moravském venkově. Krátce po poslední návštěvě Luhačovic (1.-21. 7. 1928) umírá Leoš Janáček 12. srpna 1928 v ostravské nemocnici.

                                                                                            

FESTIVAL JANÁČEK A LUHAČOVICE

K poctě skladatele je od roku 1992 každoročně pořádán hudební festival pod názvem Festival Janáček a Luhačovice. Festival náleží k prestižním hudebním akcím v České republice. Během akce se vyskytne bohatý program, kde se objeví celá řada dramatického i hudebního žánru v Lázeňském divadle. Pravidelným zahajovacím místem je právě busta Leoše Janáčka. Nachází se v blízkosti Inhalatoria. Je z mramoru a bronzu. Jejím autorem je Karel Pokorný a vznikla roku 1954.

                                                                             

2021-08-30
Leoš Janáček a Luhačovice

Akční nabídky

Rezervujte zde a ušetřete!

Příjezd
Odjezd
Počet dospělých
Počet dětí